21 Mart 2019 Perşembe

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Erkek kişilerde saç dökülmesi tipleri arasında; androgenik, alopesi areata, diffussion, telogen, skatrisyel ve travmatik tipler bulunabilir. Saç dökülmesi DHT’nin uzun süreli olarak saç foliküllerine tesir etmesi nihayetinde gerçekleşmektedir. DHT, hücrede saç siklusunu durdurarak saçın dökülmesine sebep olur. Bununla birlikte halk arasında yanlış bilinen bir diğer şey de erkeklik hormonunun fazlalığından kaynaklı olarak saç dökülmesinin gerçekleşiyor olmasıdır. Böyle bir durum söz konusu değildir.
Saç dökülmesinden önce saç rengi açılır, saçlar incelir ve sonrasında dökülme gerçekleşir. Ense bölgesinde ise herhangi bir dökülme söz konusu olmaz. Bunun sebebi ense bölgesindeki saçların 5 alfa redüktaz denen yapıyı içeriyor olmasıdır.
Saç dökülmeleri genelde genetik özelliklerden ileri gelmektedir. Bu sebeple nasıl ve ne zaman dökülme yaşanacağının tahmin edilmesi imkansızdır.
Diffüz alopesi: Saçlı derinin tamamında görülen saç dökülmesidir. Tamamen dökülene kadar farkedilmeyebilir.
Alopesi areata: Bir anda gerçekleşen ve dairesel şekilde dökülmeye sebep olan durumlardır. Bununla birlikte vücuttaki kıllar da dökülebilmektedir.
Skatrisyel alopesi: Fibrozis oluşması ya da saç kökünün bir travma sonrasında ölmesi sonucunda oluşan saç dökülmesi tipidir. Trafik kazası, yanıklar gibi sebepler oluşabilir.
Traksiyonel alopesi: Uzun süre boyunca saçın arka tarafa doğru çekilmesi sonucu oluşabilir.
Telogen areata: Saçın incelerek dökülmesi durumuna verilen isimdir.
Trichothillamania areata: Bu durum tamamen stres ve psikolojik etkenler ile gerçekleşir. Kişi bunlar sonucunda saçını yolduğunda görülür.
Son olarak da bunların dışında yaşa bağlı etkiler sebebiyle saçlar dökülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder