5 Ekim 2020 Pazartesi

Yumurtalı kuşkonmaz

Gastronomi tarihinde kuşkonmaz ve bir kuşkonmaz tarifi



Gastronomi tarihinde kuşkonmaz ve bir kuşkonmaz tarifi
Gastronomi tarihinde kuşkonmaz
Mısır ve Romalıların müdavimi oldukları kuşkonmazı Yunanlılar, doğada kendi kendine bittiği gibi yerken, Romalılar özel olarak yetiştiriyordu. Kuşkonmazın Avrupa "mutfak başkenti" Paris'e ilk gelişi, bu ürüne büyük bir muhabbet duyan XIV. Louis dönemine rastlıyor. 16. yüzyıldan itibaren Fransa ve İngiltere'de ünü artmış, ardından Amerika'ya kadar ulaşmış. Damak tadı meraklıları için vazgeçilmez bir lezzet halini almış. Kuşkonmaz neredeyse 2 bin yıldan beri, yani Antik Çağ'dan günümüze sağlık üzerine faydalarıyla da anılıyor. Günümüzde kuşkonmaz neredeyse tüm dünyaya yayılmış.  
 
Kuşkonmazı en çok tüketenler, Almanlar. Kültüre alınmış kuşkonmaz ülkemizde ilk kez Cumhuriyet'in kuruluş döneminde yetiştirilmiş. İlk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk'ün isteği üzerine Avrupa'dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği'nde yapılmış. Yurtdışından gelen misafirler için hazırlanan sofralarda kuşkonmaz başrolde yer almış. Kuşkonmazı haşlayarak, sote ya da ızgara yaparak tek başına mükemmel lezzetler ortaya çıkarmak ya da et/balık yanında harika eşlikçi ve dengeleyici mönüler hazırlamak mümkün.
 
Yumurtalı kuşkonmaz
Malzemeler
6 sap kuşkonmaz
1 orta boy soğan
2 yumurta
Hazırlanışı: Kuşkonmazların dibindeki sert kısmı elle kırıp ya da kesip atın. Kalan kısmını iri parçalara bölün. İnce doğranmış bir soğanı zeytinyağında kavurun. Sonra kuşkonmazları ekleyin ve diriliğini kaybetmeden soğanla çevirerek pişirin. 2 yumurtayı beyazlarıyla birlikte tuz ve karabiberle çırpın ve tavaya koyun. Birlikte 1 dakika pişirip sıcak olarak servis edin.



0b96fb886d9647a5a7837c7501753916

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder