3 Ağustos 2020 Pazartesi

Geleneksel Osmanlı içecekleri

Osmanlı döneminde en sevilen şerbetler ve tarifleri.



Osmanlı döneminde en sevilen şerbetler ve tarifleri.
Ramazan şerbeti
Malzemeler
1 kg vişne
1 kg kırmızı erik
4 su bardağı şeker
5-5 karanfil tanesi
4 çubuk tarçın
2 litre su
 
Yapılışı
Vişne ve erikleri bir tencereye yerleştirin. Üzerine toz şekeri, karanfil ve tarçını ekleyin. Bir kere tahta kaşıkla karıştırın. 1,5 saat beklettikten sonra ocağa alıp altını açın. Kısık ateşte 5 dakika pişirdikten sonra altını açın ve 2 litre suyu azar azar ilave edin. Bir taşım kaynatıp süzün ve soğumaya bırakın.
 
Demirhindi Şerbeti
Malzemeler
300 gr demirhindi
300 gr toz şeker
2 litre su
2 çubuk tarçın
5-6 tane karanfil
1 muskat
3-4 ince dilim taze zencefil ya da 2 adet kurutulmuş zencefil
100 gram saf gülsuyu
 
Yapılışı
Demirhindiyi tencereye koyup şekerin yarısını ilave edin ve bir kere tahta kaşıkla karıştırın. 5-6 saat beklettikten sonra şekerin kalan yarısını, suyu ve diğer malzemeleri ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuk servis yapın.
 
Gül şerbeti
Malzemeler
750 gram gül
200 gram şeker
1,5 litre su
 
Yapılışı
Gül yaprakları ile şekeri nazikçe ovun. Ağzını kapatıp 4 saat bekletin. Sonra suyu yavaş yavaş ilave edin ve kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuk servis yapın.
 
Çilek şerbeti
Malzemeler
1 kg çilek
200 gram şeker
1,5 litre su
 
Yapılışı
Tencerede çileklerin üzerine şekeri dökün. 1 saat beklettikten sonra suyu yavaş yavaş ilave edip kısık ateşte bir taşım kaynattıktan sonra süzün, soğuduktan sonra servis edin.
 
Kızılcıklı gül şerbeti
Malzemeler
750 gram kızılcık
200 gram şeker
1,5 litre su
3 tatlı kaşığı limon
 
Yapılışı
Suyun yarısı ile kızılcıkları kaynatın. Süzgeçte ezdiğiniz kızılcıkların suyunu bir kaba alın. Suyun kalan yarısı ile şekeri kaynatın ve üzerine kızılcık suyu ile limon suyunu ilave edip karıştırın. Soğuk servis edin.
 
 



ed982476e4fd462b8f62870906f49daf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder